Der er noget om snakken. Vi spiser også med øjnene. Derfor skal mad anrettes på en måde, der går den rigtig appetitvækkende. Der er mange måder at anrette på, og der kan nemt gøres både for meget og for lidt ved dette.

For det første skal servicet passe til maden i både farve og størrelse. En overfyldt tallerken er ikke pæn at se på, mens det også ser helt forkert ud med en meget stor tallerken til en meget lille forret. Farven betyder også noget, for den skal være en kompliment til maden. Nogle farver passer ikke sammen, og det kan gøre maden uinteressant eller decideret uappetitlig at kigge på.

Gør også dine omgivelser hyggelige. Det giver et bedre indtryk, og det får en samtale mellem gæsterne til at glide. Vi vil gerne have det komfortabelt, og det skaber omgivelserne for os. Derhjemme hygger vi også i sofahjørnet, for der er stemningen lige sådan.

Men maden er og bliver stjernen

Mad, der bare er klasket op på en tallerken minder alt for meget om travl hverdag. Det giver et indtryk af, at der ikke er lagt noget sjæl og energi i måltidet, og de fleste vil på forhånd tænke, at det ikke smager godt, hvad enten det passer eller ej.

Det er en kunst at anrette maden, så den ser appetitlig ud. Det kræver øvelse at vide, hvornår, det er for lidt, og hvornår det er for meget. Noget mad skal have pynt. Måske fordi det er en del af selve retten, måske fordi det passer godt til. Men der må ikke være for meget, for så forsvinder retten i alt det andet, og det er svært at skelne de mange smage fra hinanden.

I virkeligheden handler det om, at vi tiltrækkes af smukke ting. Det gælder også vores mad, hvor farverne på alle ingredienserne skal skabe et samlet billede af retten.

Lær at anrette

Der skal også være en sammenhæng med de følgende retter. Her er det smagene, der er mest væsentlige. De må ikke være for ens, men heller ikke så forskellige, at maden ikke bindes sammen. Det hele er nemlig en kunst, og det er noget, alle kokke skal lære, for at kunne levere perfekte tallerkener ved alle serveringer.

Hvis du er uddannet kok, eller hvis du skal uddanne dig til kok, så er det her noget af det, du kommer til at lære under din uddannelse. Du vil nemlig hurtigt opdage, at du ikke kun bliver bedømt for din kogekunst, men også for din anretning.

Overrask dine gæster med mad, der ikke er, hvad det ligner, ved at sætte nye ting samme og samtidig at gøre det så smukt, at de næsten ikke nænner at sætte tænderne i det.

Author soren
Published
Categories Det usynlige