Glæd dine gæster med krydderurter og frugter fra naturen – eller svampe om efteråret! Der er mange muligheder for at supplere indkøbene fra grønttorvet med råvarer til din restaurant eller private køkken, som du selv høster i naturen. Hele sæsonen fra det tidlige forår til sent efterår er der noget at gå efter, og det giver din mad en helt særlig charme, hvad enten du er professionel i et køkken eller en glad hobbykok.

Måske har du brug for noget nyt tøj til at modstå vind og vejr, når du skal i skoven eller til stranden for at finde urter og frugter. Er det tilfældet, kan du med fordel gå på jagt hos 8848 Altitude, som byder på et stort udvalg af outdoor beklædning, som er moderigtigt.

Forårets urter

Om foråret kan du finde en række urter, som gør sig godt i supper, på en omelet eller som krydderi, når du braiserer eksempelvis en kylling.

Franskmændene bruger i stor stil spæde skud af mælkebøtter – så hvorfor ikke prøve det? De gør sig rigtig godt i en salat sammen med en mild hovedsalat, hjertesalat eller lignende, og prøv den med en god olie-eddike dressing med lidt dijonsennep og honning for at nuancere smagen. På fransk kaldes mælkebøtte i øvrigt også for pis-en-lit, som betyder at tisse i sengen, og det skyldes, at urten er vanddrivende.

Senere på sæsonen kan du ved stranden finde eksempelvis salturt og strandkål, og nærheden til det salte vand giver en kraftig smag, som er værdsat. En tærte med salturt er en klassisk fransk ret, som vil gøre lykke også ved dit bord. I øvrigt kan lam i marsklandet rigtig godt lide at guffe salturt i sig, og det giver kødet en helt fantastisk smag og aroma.

Bær og frugt

Sommer og efterår byder på bær og frugt i mængder. Intet smager så godt som skovjordbær og vilde hindbær, men også slåenbær senere på efteråret er rigtig gode – især i en bærlikør, som du selv kan fremstille med vodka eller Brøndum snaps, som du tilsætter lidt sukker.

Svampe om efteråret

Efteråret byder på svampe, som kan finde i skoven og på mark – vælg steder uden for megen trafik, da svampe godt kan optage forurening fra luften. Blandt de bedste svampe er

sort trompetsvamp, som ligner en lille ridderstøvle fra 1500-tallet med opslag og det hele. Den er omkring 5-8 cm høj, og den er helt umulig at forveksle med andre svampe. Den kaldes også “dødstrompet” på tysk (Totentrompete), men det skal man heldigvis ikke lægge noget i, for den har en fantastisk aroma og en vidunderlig smag. Rist den i smør på en pande og server den i sovs eller direkte på en bøf – så bliver det ikke bedre.

Ja, det er blot afsted ud i naturen det meste af året for at finde urter, frugt og svampe til køkkenet – det er en stensikker succes!

Author soren
Published
Categories At tjene penge